lördag 19 september 2015

Aladin & Paradis! Bygg en låda som passar. Perfekt att ge bort!
Hej på Er alla!
Det sägs att sommaren är kort och när man har roligt försvinner tiden. Så har det varit här en tid. Jag har arbetat stenhårt med mina onlinekurser, varvat med lite semester och vips så har en och en halv månad försvunnit.
Idag tänkte jag bjuda på en kurs till alla er där ute!. Mycket för att fira att det nu är 5 år sedan ROX Stamps såg dagens ljus och för att ni ska få en inblick i hur jag skriver mina kurser. Nytt för denna kursen är att det finns ett kit att köpa, som innehåller allt du behöver i materialväg. Många har undrat vad det är för sorts wellkartong jag använder. I denna kursen ingår den! Det finns mycket som du kan hitta i shopen att pynta din ask med. Den kan bli jättefin med fler metallbeslag, fötter eller annat. Det har jag låtit vara upp till var och en.


Kitet innehåller:
1 flaska bokbinderilim
1 flaska svart färg
1 burk vax i valfri färg i mån av lager
wellkartong
svart kartong för embossing
handtag och brads!
Kitet finns att köpa här >>>Det DU behöver:
Bigshot eller liknande
Embossingfoldrar, har du inga så finns det en uppsjö här >>>
Skärmatta
Stållinjal >>>>här!
Kniv >>>>här!
Pensel
Ja det var väl det hela.


Ok! då kör vi igång! Använd brytkniv och stållinjal! Var noga när du mäter.
Det första jag gör är att mäta chokladasken. Måttet är 23 x 18,5 x 5cm.
När jag räknar ut måttet för bottenplatta och lock räknar jag så här: 23 cm + 1 cm (space) samt att jag lägger till en extra halv cm. Så: 23+1+0,5= 24,5 cm. Och på andra hållet 18,5 + 1 + 0,5 cm= 20 cm.
och höjden: 5 + 1 + 0,5 = 6,5 cm.
Jag vill att själva lådan ska vara lite högre än locket så jag beslutar mig för att lådan ska bli 3,5 cm hög och locket 3 cm.


Börja med att skära ut botten och lock dvs
2 st 24,5 x 20 cm stora bitar. Själv lägger jag alltid wellen så att det längsta snittet skärs över kanalerna.
Vi forstätter med långsidorna till locket:
2 st 24,5 x 3 cm.
Långsidorna lådan:
2 st 24,5 x 3,5 cm.

Kortsidorna, där måste vi räkna av tjockleken på wellkartongen för att få det att passa. Eftersom denna wellen är 4 mm tjock, räknar jag av 0,8 cm. Kortsidorna var 20 cm - 0,8=19,2cm
2 st kortsidor lock 19,2 x 3 cm
2 st kortsidor låda 19,2 x 3,5 cm

Dags att börja montera första delen. Lägg gärna lock för sig och låda för sig, eftersom det är lätt att blanda ihop bitarna.

Jag använder flödigt med lim och lägger en limsträng på långsidan av lådan.

Tar en av långsidorna som vi skar till lådan och trycker fast. Håller någon sekund så att limmet har en chans att greppa. Jag är väldigt noga med att sätta det kant i kant.Limma fast den andra långsidan också. Därefter fortsätter du med kortsidorna. Har du mätt rätt ska dessa passa precis!


Vi fortsätter och gör precis samma sak med locket. Långsidorna först och kortsidorna sen.
Ser inte mycket ut för världen just nu men bara vänta!

Eftersom jag dragit ner denna kursen på nybörjarnivå, har jag beslutat mig för att inte använda gångjärn. De kan vara lite svåra att få på plats. Istället så tillverkar vi ett gångjärn i den svarta kartongen.
Skär en remsa som är 2,5 cm bred och 24,5 cm lång, vik på mitten på längden.


Sätt lim på halva och limma fast den på lådan kant i kant med vikningen.Så här ska det se ut nu. Därefter tar vi lim på nästa halva av remsan. Jag brukar ställa mina lådor intill varandra så att jag ser att det verkligen limmas rätt.Sådär! nu har vi skapat ett gångjärn. Dags att börja måla. Jag målar alla kanter med den svarta färgen. Eftersom wellkartong är lite känsligt för väta, försöker jag att inte ta för mycket färg åt gången. Det är lätt att det bubblar och blir skört.


Låt nu din ask torka till ordentligt innan du fortsätter.

Jag skär till några stycken papper som passar min embossingfolder, gör några i taget och skär till fler efter hand.

Embossingfoldern som jag använt i detta exemplet är den här:

http://www.roxstamps.se/embossing-folders/darice-embossing-folder-fleurdelis.html


Jag skär till remsor som är ca 2,5 cm breda, och börjar limma fast runt om på locket. Jag har valt att inte göra det kant i kant utan släpper ett par millimeter från kanten så att den svarta färgen syns.


När jag limmat fast remsor runt om på locket, låter jag detta torka till lite och skär ut en bit well som är 19,5 x 15,5 och målar svart runt kanten. Denna biten fyller ingen funktion, utan är bara av rent dekorativt syfte.


Denna biten limmar du fast mitt på locket. Och klär även denna biten med remsor på 2,5 cm bredd.
Även här släpper jag ett par millimeter från kanten. 
Slutligen skär jag till en sista bit som är 15,5 x 11 cm som jag limmar på överst ovanpå. Den är i perfekt storlek för de mindre embossingfoldrarna, som oftast är lite mindre än just den storleken som vi gjort plattan i. Locket är nu i tre skikt.

Jag använder en embossing folder som jag tycker är fin till lådans topp.

Du hittar den här:


Nu är det så fiffigt att samma bredd på remsorna passar på locket kanter :) Klä kanterna på locket. Man kan välja vart man vill att skarvarna ska synas, antingen så börjar man med en bit på mitten eller så skär man till remsor som är ca 12 cm långa och 2,5 cm breda då hamnar ju skarven på mitten på locket. 
När locket är färdigt runt om fortsätter jag med lådan. Lådans remsor får vara 3 cm breda istället. Klä  lådan runt om med remsor. Samma sak där antingen att försöka få till skarven mitt på lådan, eller skarvar du vid sidorna. Allt beror ju på hur pass stor embossingfolder du har.
 
När allt torkat till ordentligt är det dags att börja vaxa! I shopen har jag många olika sorters färger på vax. De säljs i prova på förpackningar. I ditt kit medföljer 1 valfri färg av vax i mån av lager. Skulle någon färg ta slut meddelas du vid beställning och får då välja en annan kulör helt enkelt. Ditt vax ska du förvara i någon tätslutande påse. Det torkar fort. Om ditt vax ändå skulle börja kännas torrt kan du droppa ett par droppar vatten i det och låta stå, för att sedan röra upp det till en smidigare konsistens. Jag har själv haft vax som varit snustorrt men som efter ett par dagar har mjuknat upp med lite vatten.


Ta LITE vax på fingertoppen och arbeta med cirkelrörelser över det embossade pappret.


Jag valde Black Shimmer som är en blyertsgrå vax

samt att jag drog kanterna med iced espresso som är ett antikguldfärgat vax

Sist så mäter jag ut mitten på lådans lock, tar lim och limmar fast handtaget samt
trycker hål och sätter i bradsen. Bradsen är ganska korta och du får trycka till för
att få dem att gå igenom.

Här ser ni det färdiga resultatet med 2 olika vaxer.

 Lycka till
önskar
Anna-Lena

 
Alla bilder och text är skyddat av copyrightlagen.
 
 
 


1 kommentar:

  1. Tack snälla för beskrivningen och tack för att du tipsade om vaxet. Jag har märkt att gärna vill torka. Men jag visste inte att man skulle förvara det i lufttät plast påse.
    Kram Åsa W

    SvaraRadera