söndag 10 maj 2015

Ett litet ställ till dina embossing foldrar - Tutorial

 
 
 
 
Ordning och reda! Här kommer en liten tutorial på hur du bygger ett litet ställ till dina embossing foldrar i wellpapp!

Wellpapp är ett billigt, kul och bra material som man kan göra mycket med. Det är lätt att skära i och förvånansvärt enkelt. Se till att din wellpapp är av god kvalitet, och se till att du har hela bitar som inte har veck eller att den är tillplattad i kanterna.

Detta behöver du:

Wellpapp
Skärmatta
Kniv
Cardstock
Mönsterpapper
Fötter hittar du i butiken
Stämpeldyna hittar du i butiken
Distressverktyg hittar du i butiken
Vax hittar du i butiken

Måtten som följer måste du ta med en nypa salt, allt beror på hur tjock din wellpapp är. Jag återkommer till det lite längre ner.

1. Börja med att mäta hur tjock din wellpapp är. Jag tycker det är enklare att mäta 2 skivor tillsammans. I detta fallet så är 2 skivor ca 6 mm. Jag lägger till ca 1 mm, dvs 7 mm totalt, eftersom limmet bygger lite. Håll siffran 7 i minnet!
 
2. Eftersom jag vet att embossing foldrarna är 11,5 cm breda, min kartong bygger 7 mm, väljer jag att mitt ställ ska vara 13 cm djupt och 14 cm högt. Embossing foldrarna sticker då upp ett par mm och det blir lättare och se och bläddra i stället. Skär ut 2 plattor som är 13 x 14 cm, markera gärna med en pil vilket som är uppåt på dina bitar.

3. För att ditt ställ ska få tidningsställskänsla behöver vi snedskära kanterna. Jag mäter 4 cm in på toppen och 6 cm från botten och upp och skär av.

 
Så här ska dina 2 bitar ser ut när du är klar!
 
 
4. Just i detta exemplet valde jag att mitt ställ skulle vara 7 cm brett i botten, jag vet att mina sidor är 13 cm. Vi behöver alltså en bottenplatta som är 7 x 13 cm. Ett gott råd är att märka upp dina delar.
 
 
5. Det vi har kvar att skära ut är ett framstycke och ett bakstycke. Här kommer kruxet: Eftersom wellpapp är av olika storlekar så får du börja räkna. Jag har min siffra 7 kvar i minnet, min bottenplatta är 7 cm bred, min wellpapp bygger 7 mm, alltså ska mitt framstycke vara 6,3 cm bred. Vi valde att snedskära den ner till 6 cm, därför blir biten vi ska skära till 6 x 6,3. Markera gärna med en pil eller något så att du vet vad som är upp och ner på din bit! Här måste du alltså själv räkna ut just ditt mått om inte du som jag använder 3 mm tjock wellpapp! Hänger du med?
 
 
6. Vi räknar och skär ut bakstycket på samma sätt. Vi vet att våra sidor är 14 cm höga och att wellpappen bygger 7 mm, alltså ska vårt bakstycke var 14 x 6,3 cm.
 
7. Dags att klä insidan. Jag skär ut två stycken bitar som är 12,5 x 13,5 och snedskär vid 3,5 och 5,5 cm. Viktigt. Se till att skära ut spegelvända bitar! Rita gärna ett par sådana här lappar som jag gjort, de kommer du få användning av senare - tro mig!
 
 
8. Vi skär till bitar av cardstock för botten, framstycke och bakstycke. Botten: 12,5 x 6,5 cm, Framstycke: 5,8 x 5,5 cm och Bakstycke: 5,8 x 13,5 cm.
 
 
9. Jag väljer denna gången att gå över kanterna med lite distress innan jag limmar på cardstocken.
 
 
10. Limma fast din cardstock på bitarna.
 
 
11. Nu är det dags att börja bygga ihop ditt lilla ställ. Rusta dig med lite tålamod, lite väntetid och det hjälper med ett leende på läpparna! Vi börjar med en limsträng PÅ bottens långsida. Alltså du bygger ovanpå botten, inte på runt bottens sidor. Detta är viktigt! Håll kvar din sida och tryck lite lätt. Låt limmet sätta sig. Släpp inte förrän din sida kan stå för sig själv. Limma fast andra sidan och lika där, håll till den kan stå för sig själv.
 
 
12. Dags för lilla framstycket. Jag lägger en limsträng på botten av stället, samt att jag tar lim på sidorna på framstycket. Här är det viktigt att du gjort din markering så att du får lim på rätt sidor. Biten ska alltså stå upp och vara 6 cm hög.
 
 
13. Vi limmar fast bakstycket på samma sätt. Som ni ser så använder jag ganska flödigt med lim, allt för att få det att bita till orderntligt i wellen.
 
 
14. Nu ställer jag undan det lilla stället för ett tag och låter det torka till lite. Under tiden så skär jag till bitarna som ska vara på utsidan. När du skär ut dina bitar till mönsterpappret så bad jag dig tidigare att skriva små lappar med en skiss, allt för att det är så lätt att glömma att de måste vara spegelvända. När stället torkat och du känner att bitarna sitter som de ska distressar jag kanterna och limmar på mitt mönsterpapper.
 
 
15. Sista momentet är att dra lite vax på kanterna. Det tycker jag är fint och ger en fin lyster innan jag slutligen limmar fast fötterna. På www.roxstamps.se hittar du mängder med dekorationer och fötter till just sådana här projekt. Välkommen dit!
 
 
Som du kanske förstår så är möjligheterna oändliga, bara man räknar och håller koll på måtten. Att bygga ställ till dina 6"block eller till dina 12"papper blir härefter a pice of cake!..
 
Hoppas du har fått glädje av den här lilla tutorialen.
 
 
Jag blir självklart glad om du donerar en liten slant.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 

2 kommentarer: